Ik heb deze tasje aan

Home  >>  blog  >>  Ik heb deze tasje aan

Ik heb deze tasje aan

15
aug,2021

off
  blog

Mijn man en zoon lieten mij vandaag onder het genot van een gezonde lunch, een TikTok filmpje zien van een meisje die op een date ging of uit ging (wat maakt het ook uit?) en het noodzakelijk vond om aan iedereen te laten zien wat ze ging aandoen. Ze was heel specifiek en sprak de legendarische zin uit: “En ik heb deze tasje aan”.

Okay, laten we- voor de nerds onder ons- beginnen om deze zin te ontleden. Ik-heb-deze-tasje-aan. First of all: jonge meid, je hébt nooit een tas aan. Je draagt een tasje of je hebt een tas. En het is is nooit deze tasje. Maar goed, waar ik vandaan kom, het zonnige eiland Curaçao, worden ook heel vaak zinnen letterlijk vertaald van het Papiaments naar het Nederlands en zie je dat er vaak grammaticale fouten worden gemaakt, bijvoorbeeld bij de die, dat, deze en de en het woorden. Daar kan ik mij in vinden. Een taal spreken en ontleden blijft een uitdaging.

Maar goed, ze had dus deze tas aan. En liet de tas uiteraard zien. Maar het filmpje hield daar niet op. Neehee, zeker niet want het meisje had uiteraard meer aan. Ze liet ook zien dat ze ‘deze jurk’ aanhad. En ze showde haar half ontblote billen en ‘pierde’ ze voor de camera. Voor de niet-Surinamers; iets pieren betekent dat je het eigenlijk zo in ons gezicht smijt en gooit. Met andere woorden: het jurkje was erg kort. Mijn man zei: “ergens is er een vader aan het huilen”. “Of niet”. Als laatst vertelde ze ons dat haar taxi al klaar stond. Ze moest dus weg.

Gelukkig maar want ik had genoeg gezien. Nu ben ik geen internet ster en zit ik niet op TikTok, wel op insta en Facebook maar mijn zoon zei dat Facebook voor moeders is. Komt goed uit want ik ben ook een moeder. Enfin, schijnbaar is dit meisje instant famous geworden door haar legendarische zin want er kwamen heel veel reacties op haar paar seconde filmpje en velen deden haar na. Ik zag een man op een tafel die van boodschappentasjes een jurk had gemaakt en ook zei: “ik heb deze tas aan”.  Ik zag een vrouw die opeens in beeld kwam en zei: “Je verwachtte zeker dat ik een tas aan had he? Maar ik heb obesi-TAS”. En zo was er vast meer wat ik niet gezien had. En ook niet hoefde te zien. Want het was voldoende zo.

Dames en heren, volgens mijn man is dit de nieuwste generatie. Ik zie het anders. Ik weet dat dit een continue stroom van jongeren is en ze er altijd geweest waren, alleen hebben ze nu een platform en worden we ermee geconfronteerd. Mijn man en zoon dan, want ik weet niet eens waar ik deze onzin kan vinden. En houd het graag zo. Intussen ga ik lekker door met het veel lezen van boeken. Zodat ik zo min mogelijk dit soort grammaticale fouten kan maken. Maar ik ga ook niet echt meer uit. Dus zal ik ook geen filmpjes maken en aan de wereld laten zien van wat ik aan doe en welk tasje ik aan zal doen. Als het ooit wél gebeurt, neem direct contact met mijn man op. Wie weet gaat het dan niet helemaal goed met mij.

Comments are closed.