Last minute

Home  >>  blog  >>  Last minute

Last minute

29
aug,2017

off
  blog

Ons last minute vakantiehuisje

Mijn man en ik zijn last minute mensen. Wij houden namelijk niet van plannen. Ik weet waar het bij mij vandaan komt; als je opgroeit op Curaçao of in Suriname, ergens waar de deuren en ramen van je woonhuis open staan, dan plan je niet om bij elkaar langs te gaan. Je gaat gewoon langs en ziet wel of de deuren open zijn (er is iemand thuis) of dicht (er is niemand thuis). Is er niemand thuis? Dan toeter je voor de zekerheid toch één of twee keer en komt niemand naar buiten dan rij je weg. Andere keer beter. Staan de deuren en ramen open, weet je dat er iemand thuis is, toeter je of loop je zomaar binnen bij iemand. Klinkt wellicht vreemd, maar voor ons is dat het zeker niet. Zo ben ik dus opgegroeid. En het liefst leef ik nog steeds zo. Ware het niet dat ik inmiddels in Nederland woon en de huizen hier potdicht zijn. Je moet plannen om bij elkaar langs te komen, soms plan je een paar weken vooruit. Zó tegen mijn principes in. Gelukkig woon ik inmiddels al ruim tien jaar in een klein stadje (ik noem het gewoon een dorp) in het hoge Noorden/West-Friesland waar de deuren wél openstaan. Daarnaast is het zo dat wij kinderen hebben en in een kind-rijke buurt wonen, daarom staat onze voordeur altijd open en is het eerder vreemd als er géén buurtkindjes opeens in onze woonkamer staan. Heerlijk vinden wij dat alleen strookt het niet altijd met hoe wij zijn, namelijk lang uitslapen in het weekend en zo lang mogelijk (het liefst het hele weekend lang) in onze pyjama rond lopen. Kindjes houden hier uiteraard geen rekening mee dus komt het weleens voor dat de deurbel gaat (want wij lopen nog in onze pyjama) en wij naar boven moeten sjeezen om andere kleren aan te doen.

En nu dan maar switchen naar het last minute onderwerp. Mijn man en ik zijn last minute personen. Dat zijn mensen die zien wat op hun pad komt en het liefst niet plannen. Soms ontkom je er niet aan, denk dan aan het concert waar je graag naartoe wilt. Tegenwoordig worden grote artiesten wel een jaar van te voren geboekt voor een evenement. Je hebt dan weinig keus dan er toch voor te gaan want voor je met je ogen hebt geknipperd is het concert al uitverkocht. Gelukkig hou ik niet van die artiesten die 1 ½ jaar van te voren hun concert in Amsterdam aankondigt en hoef ik maar maximaal drie maanden te wachten maar voor een evenement als het Nort Sea Jazz festival ontkom ik er niet aan. Gelukkig zijn het uitzonderingen. Vooruit plannen is niet ons ding. Voornamelijk omdat wij gewoonweg niet weten of wij nog wel leven over een jaar.

Hetzelfde geldt voor vakanties. Op dit moment zit ik lekker ergens buiten in de tuin van ons enorm leuk huisje (eigenlijk is het een groot huis, nét even te groot voor ons) in Noord-Limburg. Het is de laatste week van de zomervakantie en wij zijn nu pas een weekje weg. Dat komt omdat ik deze zomervakantie niet echt zomervakantie heb gehad. Waarom zul je wel denken? Nou, het zit zo. Onze kinderen maken geen gebruik van een naschoolse opvang. Gedurende het schooljaar zorgt dit weinig voor problemen omdat ik een flexibele baan heb. Mijn werkgever heeft een flexibele instelling en vertrouwt erop dat de werknemers aan hun contracturen komen. Hoe maakt niets uit. Zo heb ik op papier een contract van 24 uur per week. Hoe ik die 24 uur verdeel maakt dus niet uit. Nu is het niet zo dat ik door de week lekker vrij kan zijn en alles prop in het weekend want mijn werkdag bestaat voornamelijk uit het hebben van vergaderingen. Een werkdag met 6 vergaderingen is in mijn Outlook agenda geen uitzondering. Maar ik ben er het liefst wel om mijn kinderen van school op te halen en tot nu toe levert het, met een dagje dat mijn man de kinderen van school ophaalt en een ander dagje dat mijn schoonouders dat doen, geen problemen. Bij hoge uitzondering gaan de kinderen weleens alleen naar huis en arriveer ik een uur later maar het feit dat de school in onze straat staat, maakt ook veel goed. Als de kinderen een studie dag hebben van school- en die hebben ze helaas zeer frequent- dan wordt het wel even een uitdaging. Maar alle studiedagen van het komend schooljaar staan alweer veilig genoteerd in mijn Outlook agenda dus ik kan daarom heen plannen.

De schoolvakanties zijn grotere uitdagingen. Ik kan dus flexibel omgaan met mijn uren dus de tussenvakanties zijn altijd goed gedekt maar de zomervakantie is de grootste uitdaging. Want wij hebben zes weken te overbruggen. Ik heb weleens zes weken vakantie genomen maar dit jaar lukte het niet door een eerdere tussenstop van drie weken op Curacao om bij mijn zusje te zijn voor de geboorte van haar eerste kind. Ik had het voor geen goud willen missen, maar dat betekende wel dat ik extra moest werken deze zomer. Mijn man en ik verdeelden het dus 50/50: ik bleef drie weken thuis met de kinderen, waarvan ik twee weken zoveel mogelijk thuis werkte, en mijn man bleef drie weken thuis. Wij zitten nu in de laatste zomervakantie week en eindelijk ben ik piketvrij deze week en hebben wij gezamenlijk een week vrij. Wij hebben veel uitstapjes met de kindjes gedaan en zijn onder andere een paar dagen naar Rotterdam geweest. Maar echt een week weg, daar waren wij nog niet aan toe gekomen.

Het aanbod was overweldigend. Té want het had als resultaat dat ik stopte met zoeken waar wij naartoe konden gaan. Daarnaast vond ik de prijzen belachelijk. Een week in een bungalowpark kostte net zoveel als een week naar Portugal. Tot mijn man er vorige week over begon. Hij wilde wel graag weer naar Limburg dus we hadden een stip aan de horizon. Toen gingen wij op zoek naar een huis of appartement maar jeetje, wat was het interieur van deze huizen gedateerd. Ik houd van lekker ruim en modern dus ook dat zou het niet worden. Mijn man nam het over want hij weet hoe zeer ik kan twijfelen. En zo was het opeens zondagavond en vond hij een leuk park, in Noord-Limburg. Leuke huisjes en kleinschalig. Omdat wij er al binnen 12 uur konden zijn, konden wij een geweldige last minute korting pakken. Ik zou nooit betaald hebben voor de volle prijs maar dit was wel écht een deal die je niet voorbij kon laten gaan. Het huisje was binnen tien minuten geboekt. Omdat wij van plan waren om op dinsdag pas te vertrekken maar dit geen optie blijkt te zijn voor bungalowparken, kondigden wij zondag avond aan dat wij de volgende dag zouden gaan. Schijnbaar zijn onze kinderen het gewend want ze vonden het vooral leuk om (eindelijk) weg te gaan en maakten er niet zoveel van.

Een eigen sauna in de badkamer..

En zo zit ik nu in de tuin van ons huisje in een heerlijk rustig deel van het park. Wij hebben, al zeg ik het zelf, de rustigste spot van het park. Wij zitten namelijk helemaal op het einde van het park, met een speeltuintje achter onze tuin. Het huis is één van de luxste die ze hier hebben en is ietwat te groot voor een gezin van vier maar prima te doen. De kinderen hebben een eigen badkamer en wij hebben ook een eigen exemplaar mét sauna. Het huis is uitgerust met een vaatwasser en een wasmachine en er is een heerlijk buitenplaatsje op het zuiden gericht waar je heerlijk kan zitten om, bijvoorbeeld een blog te schrijven. Er is genoeg te doen op het park maar het is niet té groot en het ziet er overzichtelijk uit. Wij genieten met volle teugen en mijn man heeft al aangekondigd om later als wij groot zijn en de kinderen uit huis zijn het wel ziet zitten om in zo een huisje samen oud te worden. Het lijkt mij een prima plan. Wij hebben het weer voor elkaar gekregen en de last minute acties passen wel bij ons. De prijs overigens ook; een betere deal dan dit hadden wij ons niet kunnen voorstellen.

Volgend jaar doen wij het weer zo; lekker last minute op pad. Weinig voorbereiding en gaan met die banaan. En nu klap ik mijn laptop lekker dicht om nóg optimaler gebruik te maken van het mooie weer en deze geweldige (last minute) vakantie.

Comments are closed.