Minecraft, Atari, Xbox, Playstation, etc..

Home  >>  blog  >>  Minecraft, Atari, Xbox, Playstation, etc..

Minecraft, Atari, Xbox, Playstation, etc..

14
feb,2016

0
  blog
Van logeerkamer naar gameroom

Van logeerkamer naar gameroom

Voor diegenen die mijn man kennen weten dat mijn man gamer is. Nee, hij is niet verslaafd aan het gamen want hij doet door de week keurig  zijn pc rond middernacht uit. En in het weekend gaat hij altijd op de zaterdag de weekboodschappen doen samen met onze dochter en gaat daarna een bakkie doen bij zijn ouders. En als hij thuis komt, ruimen wij gezamenlijk heel burgerlijk de boodschappen in. En ja, dan gaat hij wel even achter zijn pc zitten.

Maar hij heeft ook andere hobby’s. Zo heeft hij een aantal YouTube kanalen waar hij frequent eigen gemaakte video’s post. En hij squasht. En speurt heel Nederland af naar die ene Commodore 64 Silverlabel. Toegegeven: mijn zoon moest mij even op weg helpen naar het merk en het type.

Want daar wil ik het in deze blog over hebben: de jeugd en hun kennis over games, pc’s, Xbox-en, Playstations, tablets en noem maar op.

Ik heb twee kinderen: een zoon van 8 en een dochter van 6. Het lijkt soms alsof ze alles weten van de wondere wereld van het gamen. Nee, eigenlijk weet ik het wel zeker: ze weten alles van de wondere virtuele wereld. Natuurlijk, het zal wel meespelen dat hun vader ook alles erover weet omdat het zijn hobby is en omdat hij ICT-er is. Maar het is echt opvallend. Mijn man en ik zijn niet van het hele strenge opvoeden maar wel van de rust en regelmaat: het is dus echt niet zo dat ze onbeperkt tv mogen kijken en al helemaal niet onbeperkt achter een tablet of Playstation zitten. Want juist in dit tijdperk dat onze kinderen op school geen ouderwetse schoolborden meer hebben waarop met krijt geschreven wordt, maar met digiborden gewerkt wordt, scholen waarbij ieder kind onderwijs volgt via een iPad en je de jongste kinderen met een (dure) telefoon ziet lopen, moet je juist proberen om de balans thuis te bewaren. Zo iets als het Voedingscentrum heeft, namelijk de Schijf van Vijf. Noem dit dan de Balans van de beeldschermen.

De kennis die mijn kinderen hebben over spelletjes, maar ook soorten apparatuur: het is ongelofelijk. Ze leren zo snel, het is ongekend. Tot vorig jaar reviewde mijn man nieuwe game spellen die op de markt kwamen: iedere dag kwam de postbode weer langs met een nieuw spel. Soms zaten daar ook kinderspellen tussen die hij onze kinderen dan liet uittesten. Veel uitleg hadden ze niet nodig. Ze begonnen gewoonweg te spelen en binnen een uur wisten ze precies hoe het verder moest.

Neem Minecraft: ik snap er niets van maar mijn man en kinderen: die kennen het hele spel van A tot en met Z. Nu ik het zo schrijf voel ik mij een minderheid in dit gezin. Volgens mij ben ik het ook. Mijn zoon heeft van tijd tot tijd Minecraft periodes en nu heeft mijn jongste het ook helemaal ontdekt. Ze maken complete werelden, boven en onder water, kunnen vliegen en soms komt er ook een dinosaurus in beeld. Soms word ik uitgenodigd om mee te kijken en verbaast het mij oprecht wat ze allemaal gebouwd hebben en ook voor mijn ogen eigen creaties bouwen. Het zijn eigenlijk mini architecten.

Mijn dochter (6) heeft in Minecraft in haar tuin het graf van opa Vlieger gemaakt. Erg creatief en zo is hij altijd dichtbij

Mijn dochter (6) heeft in Minecraft in haar tuin het graf van opa Vlieger gemaakt. Erg creatief en zo is hij altijd dichtbij

Gisteren ging ik even naar zolder: de game area van mijn man. We hebben een uitbouw op onze zolder en toen onze pleegdochter bij ons kwam wonen maakten wij er twee kamers van. De ene kamer werd dus een tienerkamer, de andere een game/pc kamer. Maar daar moest ik mijn was ook doen. De kamer was behoorlijk klein maar ja, hoeveel ruimte heb je nodig als man? Veel kwamen wij onlangs achter. Onze pleegdochter ging op zichzelf wonen en eigenlijk zei ik hardop dat het een wens was om van die kamer een sportkamer te maken: het liefst met een spinningfiets. Van die wens is weinig over want vorig jaar kreeg het een frisse laag verf en een make-over; werd de slaapbank (voor als mijn moeder komt logeren) naar de andere kant van de muur verhuisd en verhuisde mijn man zijn gameroom naar de andere kant: veel ruimer. Op zich geen probleem, ware het niet dat hij van de logeerkamer óók zijn man-cave maakte.

Nu heeft mijn man dus de hele zolder in beslag genomen: er kwam een nieuwe tv meubel, er staan 2 schermen in de ene en 2 in de andere kamer, een kast tot aan het plafond met games, consoles etc., een microfoon en camera op statief (zeer professioneel) en af en toe is er wat ruimte voor een droogrek waar ik kleren aan kan hangen! Als ik een wasje draai in de avond krijg ik heel soms gewoon de vraag hoe lang het gaat duren want manlief was net van plan om weer een video op te nemen om op YouTube te plaatsen. Ongelofelijk!

Toch heeft het ook zijn voordelen: mijn kinderen zijn hartstikke blij met deze extra kamer. Er zit een superleuke bank die recht tegenover de tv schermen staat en ieder spel binnen handbereik. Willen ze op de Wii? Geen probleem! Toch maar op de Playstion? Ook geen punt! Daarna toch maar even op de Xbox? Sure, why not! Alle vriendjes die komen spelen krijgen direct een rondleiding en de zolder wordt natuurlijk niet overgeslagen. Nee, ze mogen er niet altijd op en als ze erop willen wordt dat keurig netjes aan ons gevraagd.

Toch eventjes kijken wat ze ermee kunnen.

Toch eventjes kijken wat ze ermee kunnen.

Intussen blijf ik af en toe naast mijn kindjes zitten als ze aan het gamen zijn en mij willen vertellen wat ze allemaal gebouwd hebben en blijf ik naar YouTube kijken als mijn man weer een game of console aan het reviewen is: niet dat ik er veel van begrijp maar het blijft wel knap! Op deze manier probeer ik iets meer mijn positie te verschuiven van minderheid naar meerderheid..

Ben je zelf gamer of heb je gewoon interesse in wat mijn kinderen allemaal uitvogelen op Minecraft?

Zoonlief mag af en toe ook eventjes komen kijken bij de jaarlijkse LAN party

Zoonlief mag af en toe ook eventjes komen kijken bij de jaarlijkse LAN party

Spel spelen met de Oculus Rift

Spel spelen met de Oculus Rift

Comments are closed.