Schoonmaken

Home  >>  blog  >>  Schoonmaken

Schoonmaken

21
feb,2016

0
  blog
schoonmaken, not my thing

schoonmaken, not my thing

Als er iets is waar ik niet van houd is het schoonmaken. Nu is het echt niet zo dat ik het nooit doe maar alleen als het hoognodig is. Zo wonen wij aan de overkant van een klein park, omringd door water. In het najaar van 2015 woedde er een storm en viel er een boom om. De gemeente heeft deze mooi laten staan en sindsdien is het de boomhut van alle buurtkindjes, waaronder mijn kinderen. En heeft mijn zoon bedacht dat hij de leider van de boomhut is. Daarom zijn ze er dagelijks te vinden. Inclusief hun schoenen. Die vol modder zitten. Die in ons huis geparkeerd worden. Kijk, als zo een voorval zich voordoet in ons huis dan hebben of mijn man of ik geen keus dan de boel even onder handen te nemen. Want dan kunnen we niet anders.

Ons huis is niet groot, we wonen gewoon in een rijtjeshuis (we verhuisden van een alleenstaand huis naar een hoekhuis naar een rijtjeshuisL) met een begane grond, verdieping 1 en nog een ruime zolder. Van de zolder maakten we 2 kamers omdat onze pleegdochter ruim 6 jaar geleden bij ons kwam wonen, maar intussen weer weg is. Op verdieping 1 zijn er 3 slaapkamers. En op de begane grond hebben wij een woonkamer met een open keuken. Plus een kleine gang die uitmondt in een aparte wc. Een doorsnee woning voor Nederland. Niet al te groot maar groot genoeg om er een dagtaak aan te hebben om schoon te maken. Zowel mijn man als ik houden niet van schoonmaken en dat maakt het behoorlijk lastig. Vooral met 2 kinderen en drie banen verdeeld tussen ons tweeën. En dan zijn de hobby’s en de ontelbare studies niet meegerekend. Want als het even lukt naast ons werk en de kiddos spin ik heel erg graag. Lees: het liefst 3 tot 4 keer in de week. En 2x is het in de avonduren. Waar haal je dan de tijd om ook je huishouden op orde te hebben?

Moeilijk kan ik je zeggen. Mijn man en ik besloten om de zaterdag maar te bombarderen tot de schoonmaakdag. We gingen samen aan de slag en verdeelden de taken. Mijn man en ik zijn erg relaxed maar het leidde wel tot ‘onenigheden’. Want we hielden er beiden niet van. Om geen druk te leggen op ons o zo fijn huwelijk moesten we een drastische beslissing nemen. En we hoefden er niet lang over na te denken. We gingen op zoek naar iemand die het wél leuk vond om schoon te maken. Ik hing een briefje op in de supermarkt en vond Nikki. Een erg jong meisje die én van schoonmaken hield én een extra zakcentje wilde verdienen. Lang hield Nikki het helaas niet vol. Niet omdat het zo een troep was maar omdat ze chronisch ziek bleek te zijn. En die combi werkte niet want ze was er vaker niet dan wel. En meldde zich helaas niet altijd af. Ik kwam bijvoorbeeld vrolijk thuis op de dag dat Nikki was geweest, wetende dat ik in een schoon huis terecht zou komen maar helaas was het dus vaker wel dan niet zo dat haar geld nog op de vaste plek stond en ze niet was geweest.

Toen gingen we heel snel op zoek naar een vervangster want inmiddels waren we wel een beetje eraan gewend geraakt dat wij het niet hoefden te doen. Toen kwam Ella maar ook hier troffen we het niet. Ook zij bleek vaker ziek te zijn dan beter, vaker dan Nikki zelf dus ook dat legden we erg snel stil. Er zat niets anders op dan het maar zelf weer doen. Met tegenzin, dat wel.

schoonmaken

Nu heb ik een schoonmoeder die heel erg van schoonmaken houdt. Ik moet bekennen: voor mij is dit een apart ras op de aarde. Want hoe kan je van schoonmaken houden? Of van strijken? Het komt in ieder geval niet in mijn genen voor. Lang heb ik het geweerd: schoonouders horen je huis niet schoon te maken. Maar op een gegeven moment zagen wij in dat wij het zelf niet grondig zouden doen. En we hadden ook nog kleine kinderen. Die graag op de grond speelden. En die moet dan weer schoon zijn. Iets van hygiëne, weet je. Dus toen ik baan 2 erbij kreeg en dus een beetje extra salaris erbij wist ik dat het het waard was om een deel van dit salaris op te offeren aan een schoonmaakploeg. Ze wilden ook wel koken hoor op deze dag en mijn kinderen opvangen van school dus lang hoefden we er niet over na te denken.

Inmiddels zijn wij al ruim 2 jaar verder. En zijn mijn man en ik weer zeer contente mensen, en een happy echtpaar weer. Maar dat waren wij al hoor, op dat schoonmaak akkefietje na. Er zijn zeker wel momenten dat wij de stofzuiger pakken en ik de koelkast schoonmaak. De afwas wordt keurig gedaan, wij wassen regelmatig kleren (wat je regelmatig noemt dan: iets van 2x in de week?) en als je onverwachts bij ons binnenwipt ziet het er vrijwel altijd netjes uit! Van strijken houden wij niet en daar doen wij niet aan maar verder leven wij nog, dan maar een beetje in de kreukels. Maar ik ben nog blijer met mensen in de wereld die wel van schoonmaken houden en dat deze mensen ook bestaan in mijn omgeving en graag een handje helpen. Want hoe zou de wereld eruit zien zonder deze onmisbare schoonmakers? Ik weet het niet, ik zou niet zonder ze kunnen in ieder geval. En ik hoop dat mocht ik gereïncarneerd worden in een volgend mensenleven, ik wéér niet van schoonmaken houd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.