Tweeduizend zevenhonderd en twee en veertig euro en negenenzeventig cent

Home  >>  blog  >>  Tweeduizend zevenhonderd en twee en veertig euro en negenenzeventig cent

Tweeduizend zevenhonderd en twee en veertig euro en negenenzeventig cent

9
jan,2016

1
  blog

Oftewel €2742,79. Want dat is het bedrag wat ik net zag toen ik mijn ticket naar Curaçao wilde aanschaffen. Ik was al zover dat ik alleen nog maar mijn pincode moest intypen. Eén van de dingen die mij het meeste frustreert van het wonen in Nederland en het hebben van een multiculturele relatie is de afstand Nederland – Curaçao. Ik weet dat het een eigen keus is om hier te wonen en ik klaag heus niet iedere dag maar helaas heb ik (en velen die mij volgen denk ik) de luxe niet om zomaar op en neer te reizen.

Het doet mij enorm verdriet dat mijn moeder haar kleinkinderen niet zomaar kan zien. Dat zij, wanneer zij Skypet met haar kleinkinderen, mijn kinderen dus, concludeert dat zij zo lang geworden zijn. Want ja, ze groeien inderdaad hard en schieten enorm de lucht in. Maar mijn moeder moet het doen met een Skype verbinding. Omgekeerd geldt het natuurlijk ook. Ook ik wil graag naast mijn moeder op haar bed liggen en gezellig tv kijken of een babbeltje maken. Of aanschuiven aan de fameuze keukentafel om 12 uur als mijn zusje komt lunchen of samen met mijn zusje een powernap doen voor zij weer naar haar werk moet. En het steekt om er zo vaak mee geconfronteerd te worden dat het niet kan. Ik ben gestopt om het proberen uit te leggen aan collega’s hoe het is dat iedereen die je liefhebt (behalve BFF Lisbeth want gelukkig is zij hier wel!) op een afstand van 12 uur vliegen bij je woont. Als je even niet naar je moeder (of vader) kan om bij te kletsen. Ondanks dat het mijn eigen keus is om hier te wonen, vind ik het ongezond om zo te leven.

Maar nu weer terug naar de tickets. Nu onze kinderen leerplichtig zijn moet ik mij houden aan de schoolvakanties. Gelukkig heb ik wel lekker op en neer gevlogen buiten de schoolvakanties om toen mijn kindjes baby’s waren zodat ik het hoogseizoen kon vermijden. Maar nu gaat het niet meer en ze maken op school geen uitzonderingen. Begrijpelijk. En even buiten de regels om mijn kinderen van school halen is niet echt een optie. Los van dat je een goed voorbeeld moet zijn voor je kinderen ben ik ook officieel ambtenaar die voor de gemeente werkt. Onder andere dezelfde gemeente waar mijn kinderen op school zitten. Dus ook waar de leerplichtambtenaar werkt en eigenlijk dus mijn collega is. Geen optie dus.

KLM Wereld deal weken

KLM Wereld deal weken

Het frustreert mij, nee, maakt mij boos, kwaad maar ook zo verdrietig dat luchtvaartmaatschappijen spelen met hun prijzen. Zo is het op dit moment de KLM werelddealweken. Mooie prijzen naar waar je maar wilt. Zelfs naar Curaçao ja! Goedkoper vliegen vanaf €500. In januari, februari en zelfs maart. Maar ook april, mei en juni. Hoopvol trapte ik er weer in. Want ik ging naar de site en typte in dat ik in juli naar Curaçao wil. Ook natuurlijk voor deze prijs. Eindbedrag? €2742,79. De goedkoopste optie voor mij en mijn kinderen. Mijn man gaat niet eens mee. En dit is alleen om op je billen te zitten in een vliegtuig. Als een sardientje in een blik. Gelukkig krijgen we wel maaltijden want tegenwoordig moet je bij veel luchtvaartmaatschappijen apart betalen voor je eten, drinken, entertainment system en zelfs je koffer! Mijn kinderen mogen  van mij praktisch alles wat ze aangeboden krijgen in het vliegtuig want tja, je betaalt er veel voor: ik zie het als een all-inclusive vakantie van 12 uur. Aan mij slijten ze het niet. Door mijn vliegangst durf ik geen water te drinken, niets te eten en eigenlijk ook niet naar de wc te gaan aan boord. Dure vlucht!

Per dag kan de prijs enorm verschillen. Zo trek ik er een dagdeel voor uit om een ticket te boeken. De hoop dat het goedkoper zal zijn heb ik niet meer. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Vroeger was het wel eens zo dat je een last minute ticket kon boeken met enorme korting want er waren bijvoorbeeld nog 50 lege stoelen over. Die garantie heb je niet meer en ik kan mij de laatste keer niet eens meer herinneren dat de KLM hier aan meedeed. Geen optie voor ons gezin dus.

Naar mijn mening rukt een KLM of een TUI veel gezinnen uit elkaar. Zij maken het principieel onmogelijk om als familie vaker bij elkaar te zijn, om belangrijke vakanties zoals een kerstvakantie samen te vieren. Ik kan mij niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst kerst heb gevierd met mijn ouders en zusje en broer. En de kerst geeft mij een warm gevoel want dat was ook de verjaardag van mijn vader. Jammer genoeg moet je ook bijna €3500 neertellen als je met je gezin in de kerstvakantie naar het eiland wilt. Zonde vind ik, dan ga ik liever in de zomervakantie en blijf ik twee keer langer. En het is echt niet zo dat een vliegtuig enorm moet omvliegen om in december naar Curaçao te gaan, voor zover ik weet blijft de route hetzelfde: of je nou in maart of in december daar naartoe vliegt.

Hoe dan ook, wanneer je ook gaat, ik vind het onethisch hoe men omgaat met de prijzen. Prijzen schieten omhoog zodra er geroken wordt dat er een schoolvakantie aankomt. Gelukkig heb ik maar twee kinderen maar heb je er drie of vier? Jammer dan, het is niet te betalen. Of je moet om de vijf jaar gaan om je familie op te zoeken. Wij hebben het thuis al gerekt met om het jaar daar naartoe te gaan. Wat een verschil met vroeger.

Ik stond een uur geleden op het punt om mijn ticket naar Curaçao te betalen. Maar kreeg het opeens heel warm toen

ik een bedrag van een kleine drieduizend euro moest neertellen. Terwijl ik wel wist dat dit het definitieve bedrag zou zijn. Ik heb het niet gedaan. Het zal er vast van komen, maar vandaag dus even niet… Vanavond zal ik wel Skypen met mijn moeder en mijn moeder met haar kleinkindjes. Kan ze weer zien hoe ze gegroeid zijn.

Of ik het aub over wil maken...

Of ik het aub over wil maken…

One Comment so far:

  1. guiselle schreef:

    Je heb gelijk vanessa. Ik ben gebonden aan de grote vakantie omdat mijn zoon leerplichtig is. De prijzen zijn Ongelooflijk duur. Ik blijf toch hopen ( oneindig) dat KLM en TUI iets voor onze mensen kunnen/ zullen doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.